NIEUWS

Totaal onverwacht kreeg TOPradio gisteren het goede nieuws dat ze erkend worden als netwerkradio en daardoor binnenkort terug in heel Vlaanderen te beluisteren zijn op FM.Sinds 1 januari 2018 is het nieuwe frequentieplan voor radiozenders die uitzenden op de FM-band van kracht. Daarin is er naast de landelijke radiozenders en de lokale radiozenders plaats voor vier netwerkradio’s die elk behoren tot een verschillende categorie. TOPradio kreeg geen licentie. In de plaats ging de licentie in deze categorie naar Hit FM. Deze radiozender profileerde zich als eerste radiozender voor vrouwen.

Volgens TOPradio waren er fouten gebeurd in de erkenning van Hit FM. TOPradio stapte naar de Raad van State. Ze lanceerden een petitie op die in een korte tijd een enorme aanhang kreeg. Om te kunnen blijven verder uitzenden via DAB richtten ze eind vorig jaar een fonds op. Hun talrijke fans en luisteraars sprongen als een hechte gemeenschap in de bres en droegen bij tot dit fonds.

Tijdens onze radiouitzendingen in september 2017 vertelde presentator Wouter De Vries van TOPradio over de acties tegen het verlies van de uitzendvergunning op FM.

Sinds 3 januari dit jaar is TOPradio terug te horen op FM in de regio Gent. Luisteren kan via de 107.7 FM (Gent) en 106.8 FM (Merelbeke). Dit hebben ze kunnen regelen via een samenwerking met de lokale zender Radio Plus.

Besluit van Raad van State

De Raad van State stelde de populaire radiozender in een spoedzitting in het gelijk omdat Hit FM gelogen had over zijn samenwerking met Flair. Die samenwerking met het vrouwenblad bestond niet. Minister van media Sven Gats verklaarde: “Op basis van het arrest van de Raad van State kunnen we niet anders dan vaststellen dat het dossier van Hit! op een fundamenteel element niet klopt. De facto komt de erkenning dan toe aan de tweede gerangschikte kandidaat, NV TOPradio.”.

Nieuwe uitzendfrequenties

TOPradio reageerde enorm tevreden. Ook op sociale media zijn er tal van positieve reacties van luisteraars. Volgens Bruno Heyndrickx, directeur van TOPradio, kunnen ze snel terugkomen op FM. Veel uitzendapparatuur staat al klaar. Het is dan nog kwestie van een paar weken om de uitzendvergunningen aan te vragen en te verkrijgen bij de VRM. Ze verwachten in de maand april te kunnen starten met uitzenden via FM.

Dit zijn de gloednieuwe frequenties per provincie:

 • WEST-VLAANDEREN
  Ardooie (NW-Vlaanderen): 94.0 FM
  Ieper (Westhoek): 105.7 FM
  Kortrijk: 92.7 FM
  Oostende: 105.4 FM
  Staden: 105.5 FM
 • OOST-VLAANDEREN
  Gent: 102.8 FM
  Aalst: 102.7 FM
  Sint-Gillis-Waas: 105.3 FM
 • ANTWERPEN
  Antwerpen: 104.2 FM
  Geel: 106.3 FM
  Mechelen: 104.8 FM
  Turnhout: 105.1 FM
 • VLAAMS-BRABANT
  Leuven: 102.6 FM
 • LIMBURG
  Hasselt: 99.2 FM
  Gent: 105.4 FM

TOPradio blijft naast FM ook in Vlaanderen te beluisteren via DAB+, Telenet digibox, de livestream op de website en de app.

LIKE ONS OP FACEBOOK