OVER ONS

In 2009 ontstond het idee om op de jaarlijkse handelsbeurs tijdens het kermisweekend met iets nieuws uit te pakken: kermisradio! De radiozender kreeg de logische naam Radio Omroep Sijsele (kortweg ROS). Volley Team Damme die de handelsbeurs organiseert zorgde voor de verkoop van reclamespotjes om de huur van de zendinstallatie en uitzendvergunning te financieren.

Droom wordt werkelijkheid

Voor de radiomakers die dit project opstartten werd een droom werkelijkheid: een vrije radio omroep voor Sijsele! Zij waren al langer gebeten door de radiomicrobe in de periode van de populaire zeezenders in de jaren ’70 en ’80 zoals Radio Caroline, Mi Amigo, Radio Veronica en Radio Noordzee. Die zeezenders werden het zwijgen opgelegd omdat ze geen uitzendvergunning kregen. Ook andere vrije lokale zenders zoals Alpenradio moesten stoppen omdat ze ook geen zendvergunning kregen en in financiële problemen geraakten. De concurrentie was hard met de grotere en nationale radiozenders.

Eerste uitzendingen van Radio Omroep Sijsele

Radio Omroep Sijsele weerklonk voor het eerst op 25, 26 en 27 september 2009 tijdens de handelsbeurs en de kermis. Je kon de radiozender ontvangen op de makkelijk te onthouden frequentie 107.0 FM in Sijsele en omgeving. De radio uitzendingen werden gemaakt vanuit een stand met een bar in de gemeentelijke turnzaal. Dat eerste weekend radio werd goed gesmaakt. De regio rond Sijsele werd via de radio mee betrokken in het kermisgebeuren. Er werd onmiddellijk beslist om het volgende jaar opnieuw radio te maken en zelfs voor een volledige week in plaats van een weekend. Het succes van Radio Omroep Sijsele was de aanzet voor de naburige gemeentes om ook kermisradio te maken zoals Radio Oedelem (met de paaskermis) en Radio Moerkerke (eerste weekend van oktober).

Actie rond de Damse Dichter

Sinds januari 2011 was er op Facebook iemand actief onder de roepnaam ‘De Damse Dichter’. Die schreef regelmatig knappe gedichten. De lokale bevolking werd steeds nieuwsgieriger wie dat zou zijn en zo ontstond het idee om ‘De Damse Dichter’ te ontmaskeren op 23 september 2012, de laatste dag van de radio uitzendingen in dat jaar. De zoekactie via de radio was echt een succes. Nagenoeg iedereen in de streek babbelde erover en zocht mee. Velen dachten dat de persoon uit de Damse politiek afkomstig was. Maar de verwondering was groot toen bleek dat het de bekende Sijselenaar Koen Vannevel was!

Foto: Het Nieuwsblad

Groei aan populariteit

In de streek rond Sijsele genoot Radio Omroep Sijsele steeds meer populariteit. Daardoor werd in 2013 een Facebookpagina opgestart om ook online nieuwtjes over de radio en de kermis te delen. In 2013 kreeg ROS dankzij Volley Team Damme een eigen radiostudio in de gemeentelijke turnzaal.

5-jarig bestaan

Door een administratieve fout in de aanvraag kreeg Radio Omroep Sijsele in 2014 geen uitzendvergunning. Ook de buren van Radio Moerkerke hadden hetzelfde probleem en grepen naast een vergunning. Dat was voor ROS net het 5-jarig bestaan. Omdat het publiek de radio miste werd er enkele maanden later toch radio gemaakt van 1 tot en met 7 december rond het thema van Sinterklaas en om het 5-jarig bestaan te vieren. Toen werd er voor het eerst een rechtstreekse uitzending gemaakt op verplaatsing vanuit het nieuwe woonzorgcentrum De Stek, dat in juni 2014 in gebruik werd genomen. Via een nieuwe website kon je de radio uitzendingen ook wereldwijd beluisteren.

Regionale stadsomroep in Damme

De naburige zender Radio Moerkerke genoot ook veel populariteit tijdens het kermisweekend in Moerkerke. Dat valt traditioneel twee weken na Sijsele kermis. Zo ontstond in 2015 het idee om drie weken op rij radio te maken uit Damme op dezelfde frequentie 107.0 FM. De eerste week waren de uitzendingen van Radio Omroep Sijsele gepland en de laatste week de uitzendingen van Radio Moerkerke. De week ertussen werd overbrugd met het nieuwe Damme FM. Daarvoor werkten de radio DJ’s van Sijsele en Moerkerke samen. Stad Damme subsidieerde de kosten voor de uitzendvergunning en huur van de zendinstallatie van Damme FM. Het stadsbestuur stelde ook een ruimte ter beschikking voor de radiostudio in Huyse De Grote Sterre aan de markt in Damme.

Maar deze samenwerking was echter niet zo evident en door verschillende belangen bij andere betrokkenen bleef dit bij een eenmalig project.

Nood aan een marketingplan

Met de groei van de afgelopen jaren kreeg de Radio Omroep Sijsele nood aan een gerichte marketingstrategie. Een eerste stap werd gezet in 2015 waarbij een nieuw, modern en herkenbaar logo ontworpen werd. Dat logo is nog steeds in gebruik. In 2017 kwam er een nieuwe aanpak voor de communicatie rond de radio uitzendingen. Daarbij werd de huidige stijlvolle website gelanceerd. Voortaan wordt ook een uniforme huisstijl aangehouden voor de communicatie via diverse kanalen.

Ook de programmatie werd in 2017 grondig onder handen genomen. Er zijn nieuwe jingles te horen. De radio uitzendingen worden interactiever met toffe wedstrijden, een stemming voor de ROS top 10, boeiende lokale maar ook bekende studiogasten, themaprogramma’s,…

Live radioshows op locatie

In 2018 schakelden we nog een versnelling hoger met live radioshows op locatie vanuit brouwerij Viven in Sijsele en de toonzaal van garage Teirlinck in Sijsele. We openden ook een sfeervol en gezellig radiocafé vlakbij onze radiostudio.

10-jarig jubileum

In 2019 bestaat Radio Omroep Sijsele 10 jaar en dit laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. We maken voor het eerst in onze geschiedenis 10 dagen lang live radio uitzendingen van 13 tot en met 22 september 2019. Daarbij pakken we uit met een heel gevarieerd programma-aanbod voor alle leeftijden. We openen opnieuw een radiocafé vlakbij onze radiostudio in de gemeentelijke turnzaal en er zijn live radioshows op verplaatsing.

Dit jaar kregen we een nieuwe uitzendfrequentie door herschikkingen van radiofrequenties. Via de radio kan je ons voortaan beluisteren in de ruime regio van Sijsele op de nieuwe freqentie 92.1 FM.

Radio verbindt meer dan ooit

2020 is een heel bijzonder jaar waarbij het coronavirus sinds half maart een zware stempel zet op ons dagelijkse leven. Het bedrijfsleven, sociaal leven,… wordt stilgelegd en we zijn allemaal genoodzaakt om zoveel mogelijk thuis te blijven om te verspreiding van het coronavirus in te perken. In de zomer komen er geleidelijk aan versoepelingsmaatregelen maar het sociale leven is nog lang niet wat we voordien gewoon waren.

Maar in deze tijden verbindt radio ons meer dan ooit. Dus we slaan de handen in elkaar om toch onze jaarlijkse radio-uitzendingen te organiseren, weliswaar op een perfect coronaveilige manier. En zo nemen we onze intrek in een nieuwe prachtige locatie: de Cultuurfabriek van Damme. Deze wordt voor de gelegenheid 10 dagen omgedoopt naar ‘Radiofabriek’. We brengen 10 dagen lang boeiende radio vanuit de Cultuurfabriek. Er zijn ook radiocafés waarbij een beperkt publiek op bepaalde tijdstippen de radio live kan komen beleven.

Uitbreiding organisatie

In 2021 sluit het feestcomité vzw De Statie zich aan om samen met Volley Team Damme en het team van Radio Omroep Sijsele een feestprogramma uit te werken tijdens de week waarin Radio Omroep Sijsele uitzendingen maakt.

In 2022 zond Radio Omroep Sijsele uit vanuit de Cultuurfabriek vanaf vrijdagavond 16 september tot en met zondag 25 september.

In 2023 keerde Radio Omroep Sijsele terug naar de refter van de gemeentelijke turnzaal Lindeplein Sijsele

In 2024 zenden we opnieuw uit vanuit de refter van de gemeentelijke turnzaal  Lindeplein Sijsele.  We zijn in de ether vanaf vrijdag 13 September tot en met kermiszondag 22 september

Toekomstplannen

Sinds de start van de radio uitzendingen is er al een grote weg afgelegd en veel ervaring opgebouwd. In het team heerst heel veel enthousiasme met creatieve ideeën. Daarmee willen we met ons team jaarlijks boeiende en volwaardige radio maken rond het kermisweekend van Sijsele!

LIKE ONS OP FACEBOOK

TEAM VAN RADIO OMROEP SIJSELE

Harm Verstraete

Danny Boy

Ad Devries

Frank Verhoeven

Marnix Dobbelaere

Dieter Reybrouck

Tony Vermeire

Patrick Jacobs

Henk Hoekstra

Rudy Van Hilversum

Rudy Van Hove

Tom Van Katwijk

Harry Dijkstra

John Westland

Freddy Goethals

Mike Delanghe

Eric Ruis

Robby Van Gelderen

Jurgen Morel

Peter De Vlieghe

Fons van de Berg