NIEUWS

Wij gingen na waarvoor de 3 kleurrijke vlaggen staan die sinds deze week prijken langs de oude spoorwegbedding.Deze week werden 3 grote rechthoekige kleurrijke vlaggen geplaatst langs de voormalige spoorwegbedding in Sijsele. Dit ter hoogte van de kruising met de drukke Bruggesteenweg waar ze door veel passanten gezien worden. Maar waarvoor staan deze vlaggen?

De vlaggen kaderen in een belevingsproject van de provincie West-Vlaanderen. Het project kreeg de naam VLAG2020 waarbij VLAG staat voor Verbeelding Langs Adembenemend Groen. Met dit project worden langs negen West-Vlaamse groene assen in totaal 101 unieke vlaggen geplaatst voor de totale lengte van 100 km van alle groene assen samen. Gautier Platteau is curator van het project. Hij selecteerde samen met vormgever Tim Bisschops 25 West-Vlaamse kunstenaars om de vlaggen te ontwerpen.

Waarom vlaggen?

Vlaggen vormen een spel van kleur, vorm en beweging. Ze stralen een zekere vrolijkheid uit. Ze worden gebruikt bij tal van feestelijkheden. Vlaggen zijn ook een symbool dat staat voor een gebied, een land, een gemeente, een overtuiging, een voetbalploeg, een fanfare, een handelszaak,…

De bedoeling van deze vlaggen is de negen groene assen van de provincie West-Vlaanderen op te fleuren en te zorgen voor extra beleving. Achter elke ontworpen vlag zit een betekenis.

Doel van het project

Door de coronacrisis zullen we deze zomer veel minder kunnen reizen. Met dit project wil de provincie iedereen uitnodigen en aanmoedigen om onze eigen streek te herontdekken door te fietsen of te wandelen langs de groene assen. Deze assen zijn allemaal voormalige spoorwegbeddingen die de natuur in onze streek vanuit een unieke invalshoek laat zien. De vlaggen kan je zien als rustpunten of supporters langs je route.

De negen groene assen van de provincie West-Vlaanderen zijn:

  • Groene 62
  • Vloethemveldzate
  • Stroroute
  • Guldenspoorpad
  • Kezelbergroute
  • Trimaarzate
  • Frontzate
  • Vrijbosroute
  • Abdijenroute

De Abdijenroute is de route die Sijsele doorkruist. Deze loopt van Steenbrugge naar Donk langs de voormalige spoorwegbedding tussen Brugge en Maldegem. Langs de route ontdek je de Assebroekse meersen, Ryckevelde bos, het voormalig stationsgebouw in Sijsele, en het bosrijke gebied tussen Sijsele en Donk.

De vlaggen zijn van 1 juli tot eind september te bewonderen. Voor het project werd de website vlag2020.be gelanceerd. Daar kunnen de fietstrajecten en de vlaggen langs elke route geraadpleegd worden. Trek er deze zomer bij mooi weer zeker eens met de fiets op uit om onze eigen streek en de vlaggen te ontdekken.

Meer info: vlag2020.be

LIKE ONS OP FACEBOOK