NIEUWS

Peloezetoeren is een project van stad Damme als alternatief voor evenementen die aanstaande zomer niet kunnen doorgaan door de coronacrisis.De coronacrisis heeft de evenementensector zwaar getroffen. Nu zitten we in een fase van versoepeling. Maar er zijn nog steeds strikte voorwaarden voor evenementen waardoor niet alle evenementen kunnen plaatsvinden. Ook in onze eigen streek zijn daardoor diverse grote evenementen afgelast zoals Oostkerke kermis en Marollenkermis. Ook het straatmuziekfestival in het centrum van Damme dat door stad Damme georganiseerd wordt in het eerste weekend van juli gaat dit jaar niet door.

Maar geen nood! Er zijn alternatieven met kleinschaligere evenementen die aan de opgelegde voorwaarden van de regering voldoen om te kunnen doorgaan.

De provincie West-Vlaanderen steunt lokale en kleinschalige evenementen met 1 euro per West-Vlaming met de campagne ‘Ik zomer West-Vlaams’. Dit bedrag wordt aan elke gemeente geschonken volgens het aantal inwoners. Zo kreeg stad Damme een budget van ongeveer 11.000 euro. Dit budget werd op een zorgvuldige en creatieve manier ingezet met het project Peloezetoeren.

Concept van Peloezetoeren

Het idee is om inwoners de kans te geven om deze zomer toch te kunnen samenkomen in een gezellige en zomerse sfeer en te genieten van cultuur. Er zijn 6 verschillende zondagen op verschillende ‘Damse peloezen’ (= gazon) in verschillende woonkernen in Damme. De woonkernen die aangedaan worden zijn Damme,¬†Sijsele, Lapscheure, Vivenkapelle en Moerkerke. Het idee is om met je contactbubbel op het gazon op de verschillende buitenlocaties vanop een picknickdeken te genieten van een voorstelling. Er is een voorstelling om 16u (eerder gericht naar gezinnen met kinderen) en om 20u.

Om een voorstelling bij te wonen moet je op voorhand een ticket van 5 euro aankopen in de webshop van stad Damme. Ter plaatse ontvang je een Damse Cadeaubon ter waarde van 5 euro om uit te geven bij Damse ondernemers. Dat is dus dubbel genieten en tegelijk een steun voor onze lokale handelaars. Per voorstelling zijn er 200 tickets.

Aangezien de voorstellingen steeds op een buitenlocatie plaatsvinden kan deze bij slechte weeromstandigheden afgelast worden. Maar ook in dergelijk geval zal je je ticket kunnen omruilen voor een Damse Cadeaubon.

Voorstellingen in Sijsele

In Sijsele heeft Damme Beach dit jaar een andere invulling gegeven aan hun 3-daags weekend met een beperkt publiek. Daarbij kadert zondag 19 juli in het project Peloezetoeren met 2 voorstellingen in de voormalige legerkazerne in Sijsele:

  • 16u: circusvoorstelling ‘No Way Back’ van Duo Berlingo waarbij een gewaagde constructie met 56 blauwe groentebakken gebouwd wordt, een aanstekelijk spel van uitdagen.
  • 20u: band ‘Zandland’ met mooie jazzy luistermuziek en po√ętisch geladen liedjes over durven en dromen, over de dingen in ons hoofd.

Marollenkermis had dit jaar plannen om naar aanleiding van hun 50ste feestweekend een heuse feesteditie maken met vele extra’s. Omdat dit echter niet mogelijk is door de maatregelen tegen het coronavirus wordt dit uitgesteld naar 2021. Maar ze werkten voor zondag 23 augustus een alternatief programma uit voor Peloezetoeren op het Marollenplein:

  • 16u: circusvoorstelling ‘Encore une fois’ van Tripotes compagnie.
  • 20u: concert van Perfect Match: vierkoppige coverband met klassiekers uit de tijd van toen, vorig jaar nog te zien tijdens Barrio Tilo met de kermisfeesten in Sijsele.

Volledig programma

Een overzicht van alle voorstellingen voor Peloezetoeren kan je hier raadplegen:
https://www.damme.be/peloezetoeren

LIKE ONS OP FACEBOOK