NIEUWS

Bij de exitstrategie die de regering oplegt hebben foorkramers het gevoel dat ze vergeten worden.Foto: Sijsele kermis in 2019

Het is momenteel nog ruim 4 maanden voor het kermisweekend is in Sijsele. Maar om alles te organiseren wordt er door de organisatoren en foorkramers toch al ongeduldig gewacht op nieuwe data vanaf wanneer evenementen, weliswaar onder voorwaarden, mogen doorgaan.

Dit jaar zal het kermisweekend in Sijsele doorgaan op 26 en 27 september. Vanaf 18 mei mogen openluchtmarkten opnieuw doorgaan. Maar kermissen krijgen nog geen toelating. Foorkramers hebben hierbij het gevoel dat ze vergeten worden. Pas ten vroegste vanaf 8 juni kan er een volgende versoepeling komen voor horeca, restaurants, pretparken en ook foorkramers.

Foorkamers in zak en as

Kort na de winterstop moesten foorkramers half maart verplicht sluiten door de maatregelen tegen het coronavirus. Daarmee missen ze tot nu toe de inkomsten van heel wat dorpskermissen en foren. Denk maar aan de annulatie van de Brugse meifoor en de paasfoor in Kortrijk. Sindsdien zitten ze zonder inkomen en mogelijks zien ze het hoogseizoen ook in het water vallen.

Ook Rens De Muynck uit Sijsele reageert teleurgesteld. Hij is medeorganisator van de pop-up sfeerbar Barrio Tilo tijdens het kermisweekend en sleutelfiguur voor de inplanting van de kermisattracties in Sijsele:

“Ik ben ontzettend blij voor alle markthandelaars dat er weer markten mogen doorgaan. Maar laten we de kermis niet vergeten. Honderden families zitten nu al maanden zonder inkomen.”

 

De jonge ondernemer ziet mogelijkheden om dorpskermissen nu al terug toe te laten onder voorwaarden:

“Bij de inplanting kan er gezorgd worden voor voldoende ruimte tussen de attracties. Met nadarhekkens kan je eenvoudig een wachtrij creĆ«ren met onderling 1,5 meter afstand. Een aparte stroom voor de ingang en uitgang voor bezoekers aan attracties kan voorzien worden.”

 

Rens pleit dus stevig om foorkramers ook te laten deelnemen aan het “nieuwe normaal”. Tot slot onderstreept hij ook dat de kermis erkend is als cultureel erfgoed en dat label jammer genoeg vaak vergeten wordt.

Voor drank- en feestgelegenheden op kermissen vindt Rens het als medeorganisator van de sfeerbar Barrio Tilo nu nog te vroeg. Hij roept op om verstandig te blijven omgaan met de opgelegde maatregelen.

Radio Omroep Sijsele tijdens kermisweekend

Ook wij maken met Radio Omroep Sijsele tijdens het kermisweekend in Sijsele en in de aanloop in september radio-uitzendingen. Dit jaar zou het 11de jaar op rij worden. Wij volgen de beslissingen voor de exitstrategie op de voet. Momenteel ziet het ernaar uit dat we radio kunnen maken. Hierbij kunnen we ons zodanig organiseren om in onze radiostudio een veilige afstand te garanderen tussen onze presentatoren, teamleden en studiogasten. Maar radioshows op verplaatsing zullen hoogstwaarschijnlijk niet mogelijk zijn. Wij houden jullie alvast verder op de hoogte.

Ook Volley Team Damme wacht de maatregelen van de regering af voor de organisatie van de handelsbeurs in de gemeentelijke turnzaal en de wielernamiddag.

LIKE ONS OP FACEBOOK