NIEUWS

Dikke Bertha, de oudste boom in onze provincie die in het bos van Ryckevelde staat, is volledig afgebrand.Afgelopen maandag merkten voorbijgangers in het bos de afgebrande restanten op van de boom die gekend staat onder de naam Dikke Bertha. Dit is de oudste en ook dikste gekende boom in de provincie West-Vlaanderen. De boom was naar schatting zo maar even 350 jaar oud en staat naast een oude noodlandingsbaan aan de Lorreinendreef in het bos van Ryckevelde op grondgebied Assebroek. Die oude noodlandingsbaan valt op als grote open ruimte in het midden van het bos. Het was begin de jaren ’70 aangelegd door het Belgisch leger voor militaire oefeningen. Door de afbouw van de militaire activiteit en de gedeeltelijke bescherming door Natuurpunt kwam er weer plaats voor recreatie en natuur.

Blikseminslag vernielt Dikke Bertha

In 2001 sloeg echter de bliksem op de statige boom in waardoor de boom zijn kruin verloor. Enkel een 4-tal meter van de stam bleef over. Nu is deze stam volledig afgebrand, hoogstwaarschijnlijk door een brandstichting. De brandweer kwam maandag de restanten nablussen. De politie en dienst Bos en Natuur onderzoeken dit verder.

Inmiddels is in de stam een nieuwe boom geplant als teken van een nieuwe geboorte van een boom die met verloop van tijd voor evenveel herinneringen kan zorgen voor de volgende generaties.

Andere opmerkelijke boom in Ryckevelde

Vlakbij de vijver van het kasteel van Ryckevelde treffen we nog een monumentale boom aan die de naam Lange Jan draagt. Dit was ooit een heel indrukwekkende beuk van zeker ruim 2 eeuwen oud. De boom werd in 1988 echter getroffen door een blikseminslag en verloor daarbij de helft van zijn kruin. Het gewicht van de kruin zat daardoor op één kant. De boom leek wel te herstellen. Maar tijdens de hevige voorjaarsstorm in februari 1991 verloor de boom zijn volledige kruin en ging deze dood. Heel wat bomen werden trouwens getroffen door deze voorjaarsstorm. De monumentale stam van ongeveer 10 meter staat er nog steeds en getuigt hoe indrukwekkend groot en oud deze boom wel was.

LIKE ONS OP FACEBOOK