NIEUWS

Presentator en schermgezicht Wim Lybaert maakte op de markt in Brugge een bijzonder moment mee en bracht hiervan verslag uit op tv.Bron foto: VRT

Onze buurstad Brugge sluit zich aan bij de acties (net zoals in groot-Damme) om elke avond om 20u klokken te luiden voor 5 minuten lang. Dit als steun voor verpleegkundigen en verzorgend personeel die momenteel in uitzonderlijke omstandigheden moeten werken omwille van het coronavirus.

Maar Wim Lybaert ontdekte in zijn verslag in het tv-programma Iedereen Beroemd op één iets bijzonders. In het belfort in Brugge luidt de zegeklok dagelijks om 20u, en dat sinds 20 maart. Het luiden van de zegeklok is speciaal en zorgt ongetwijfeld voor een kippenvelmoment. Dit gebeurt enkel op heel bijzondere momenten op vraag van stad Brugge. De zegeklok is de zwaarste klok in de Brugse belforttoren.

De zegeklok (ook triomfklok genoemd) is afkomstig van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge en dateert uit 1680. De klok draagt de naam Maria. De zegeklok weegt ongeveer 6 ton en heeft een diameter van 2,06 meter! Hiermee behoort ze tot de grotere klokken in België. In 1800 werd de klok door de Franse overheersers verplaatst naar het Belfort. Daar hangt de klok op de bovenste verdieping van het vierkant gedeelte van de toren. De nieuwe zegeklok Maria moest de vroegere noodklok van Joris Dumery vervangen die in 1743 barstte.

Eerder werd beslist dat de Brugse stadsbeiaardier Wim Berteloot elke bespeling van de beiaard start met de klassieker ‘Wij zullen doorgaan ’ van Ramses Shaffy. Dit doet hij op woensdag, zaterdag en zondag, telkens om 11 uur. Ook vele andere kerkklokken in de Brugse parochies luiden dagelijks om 20u. Klokken hebben een bijzondere betekenis. Ze luidden doorheen de jaren in voor- en tegenspoed, zoals ook nu tijdens de coronacrisis.

Bekijk hier het verslag van Wim Lybaert

 

LIKE ONS OP FACEBOOK