NIEUWS

De vieringen voor de eerste communie en het vormsel in onze gemeente worden uitgesteld naar het volgende schooljaar omwille van de coronacrisis.Bron foto: Federatie Damme (instapviering Sijsele)

Zondag 29 maart besliste bisdom Brugge dat er dit schooljaar geen vieringen voor het vormsel en de eerste communie zullen doorgaan. Afgelopen vrijdag kondigde de federale regering aan dat de huidige quarantainemaatregelen tegen het coronavirus van 5 april verlengd worden naar 19 april. Dat nadert de periode van de communievieringen waardoor in de verschillende bisdommen de koppen bij elkaar gestoken werden. De Antwerpse bisschop Bonny kondigde dit als eerste af voor zijn bisdom. Ondertussen zijn alle Belgische bisdommen hem gevolgd in die redenering. Onze bisschop Lode Aerts kondigde dit aan in een videoboodschap.

Het bisdom heeft uiteraard begrip voor de ontgoocheling van dit uitstel voor communicanten. Maar aangezien op deze feesten vaak grote groepen en verschillende generaties samenkomen is het risico te groot en is het noodzakelijk om de gezondheid voorop te stellen.

Nieuwe data in federatie Damme

De parochies mogen zelf nieuwe data bepalen.  Voor de vormselviering tussen half september en begin november 2020 en voor de eerste communie tussen september 2020 en mei 2021.

In onze gemeente is de eerste communie steeds gepland tijdens het Hemelvaartweekend en het vormsel tijdens het weekend met Pinksteren. Onze federatie Damme, Groene Weiden, heeft hierbij al overlegd met de catechisten, de leden van de federale stuurgroep, de directies van de basisscholen en andere betrokkenen bij de voorbereiding en de vieringen. Daarbij zijn er nieuwe data vastgelegd voor onze parochie:

Eerste communie:

  • 26 september om 10.30 uur in Sijsele
  • 27 september om 10.30 uur in Moerkerke

Vormsel:

  • 3 oktober om 15.00 uur in Moerkerke
  • 4 oktober om 10.30 uur in Sijsele

Eerste communie tijdens Sijsele kermis

Opvallend hierbij is dat de nieuwe data voor de eerste communie gepland zijn tijdens het kermisweekend in Sijsele. In dit weekend organiseert Volley Team Damme de kermiskoers en de handelsbeurs, en is er de pop-up sfeerbar Barrio Tilo op het Lindeplein tussen de kermisattracties. Dit weekend is ook het laatste weekend van onze jaarlijkse radio-uitzendingen.

De eerste communicanten zijn alvast welkom op de kermisattracties in Sijsele op hun communiefeest. Plezier is verzekerd en het levert ongetwijfeld unieke communiefoto’s op!

LIKE ONS OP FACEBOOK