NIEUWS

De voormalige legerkazerne in Sijsele zal opnieuw ingericht worden als noodopvangcentrum voor vluchtelingen.Naar Europa is er opnieuw een enorme stroom aan vluchtelingen. Ook ons land heeft daarbij net zoals in 2015 te kampen met plaatstekort voor de opvang van de vluchtelingen. Fedasil, die de opvang organiseert, deed daarbij beroep op het Ministerie van Defensie voor het plaatstekort. Zo kwam de voormalige legerkazerne in Sijsele (nog steeds eigendom van Defensie) in het vizier voor de opvang.

Noodopvangcentrum

Stad Damme, Fedasil en het Rode Kruis zijn overeengekomen om opnieuw noodopvang te voorzien in de voormalige legerkazerne in Sijsele. In de periode 2015-2016 werd eerder als een tijdelijk noodopvangkamp ingericht in de kazerne. Toen werden de loodsen ingericht tot slaapruimte met sanitair. Er verbleven toen tot 500 mensen. Nu zal de opvang voorzien worden in de woonblokken. Er zullen tot maximum 300 personen verblijven, waarvan ongeveer de helft gezinnen met kinderen. Ook op andere plaatsen in West-Vlaanderen werden er noodopvangcentra voorzien zoals in Koksijde en in Bredene.

Aanpak

Het Rode Kruis schat tussen de 6 à 8 weken nodig te hebben voor de inrichting. Ze willen een goede verstandhouding met het stadsbestuur, de lokale politie, vrijwilligers, buurtbewoners en handelaars. Er komt ook een jobdag voor bijkomende medewerkers voor het opvangcentrum.

Plannen Wijk van de Toekomst

Stad Damme werkt samen met WVI een plan uit voor een nieuwe bestemming van de site van de legerkazerne. Daarbij wil stad Damme voorkomen dat de noodopvang deze plannen in de weg zou staan. Daarom zal defensie nu ook beginnen met een eerste reeks saneringswerken op de site. Bij de opening van de asielopvang zullen deze afgerond zijn. Daarmee zal een deel van de site klaar zijn voor de start van de werken van de omvorming.

Infomoment

Op woensdag 12 februari organiseert het stadsbestuur van Damme een infomoment voor de bewoners over het noodopvangkamp in de Cultuurfabriek in Sijsele.

 

LIKE ONS OP FACEBOOK