NIEUWS

Pas 4 dagen na zijn verkiezing tot nieuwe voorzitter van CD&V is Joachim Coens aangesteld als informateur voor de vorming van een nieuwe regering.Bron foto: CD&V

Het gaat snel voor Joachim Coens. Pas 4 dagen nadat hij verkozen is tot nieuw voorzitter voor CD&V wordt hij door de koning aangesteld als informateur samen met de nieuwe voorzitter van de Franstalige partij MR, Georges-Louis Bouchez. Ze volgen hiermee PS-voorzitter Paul Magnette op, die vooral in de richting ging van een federale regering zonder N-VA (de zogenoemde “paars-groene coalitie”). Op 20 december moeten de nieuwe informateurs verslag uitbrengen aan de koning, met één of meerdere mogelijke formaties.

Doel

De vorming van een federale regering zit vast. Met de uitslag van de verkiezingen dit jaar was te verwachten dat de vorming van een nieuwe federale regering niet evident ging zijn omdat het stemgedrag in Vlaanderen helemaal anders ligt dan in Wallonië.

De bedoeling van de opdracht van Joachim en Georges-Louis Bouchez is om alle mogelijke pistes te bewandelen om tot een federale regering te komen. Vanmiddag gaan ze aan de slag met gesprekken met 10 partijen. Ze zullen niet van nul aan beginnen, maar maken hiervoor gebruik van de verslagen van hun voorgangers: informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte, preformateurs Geert Bourgeois en Rudy Demotte, en informateur Paul Magnette.

LIKE ONS OP FACEBOOK