NIEUWS

Onze burgemeester Joachim Coens haalt het nipt van Sammy Mahdi als nieuwe voorzitter voor CD&V.Bron foto: CD&V

Het was de afgelopen weken een spannende strijd: de verkiezingen voor een nieuwe voorzitter van CD&V. Ook onze burgemeester Joachim Coens was kandidaat en voerde de afgelopen weken ook een intensieve campagne. Vandaag, op sinterklaas, werd de uitslag van de stemming bekend gemaakt.

Uitslag

Daarbij is onze burgemeester verkozen tot de nieuwe voorzitter van CD&V. Hij haalde het met 53,12 procent van de stemmen (of 12.101 stemmen) van jongerenvoorzitter Sammy Mahdi (met 10.681 stemmen). Deze uitslag geeft aan hoe nipt de uitslag was.

Aanpak

Joachim verklaarde in zijn speech dat hij wil werken aan een nieuwe start voor christendemocratie in Vlaanderen. Hij wil nieuwe leden aantrekken. Daar wil hij ook Sammy Mahdi bij betrekken. Ook het terugkeren naar het lokale niveau met de stedelijke CD&V-afdelingen vindt hij heel belangrijk en wil hij ook bij zijn opdracht betrekken. Sammy Mahdi blijft aan de slag als jongerenvoorzitter (waarvoor hij nog maar herverkozen is in november). Vanuit die functie wil Sammy ook bijdragen aan de toekomstperspectieven van CD&V.

Gebeten door politiek

Zoals we weten is onze burgervader Joachim gebeten door de politiek. Hij heeft de microbe van zijn vader Daniël Coens. Daniël was ook burgemeester van Damme en minister van onderwijs in de jaren ’80 en ’90. In 1994 werd hij voorzitter van de CVP-Jongeren van het arrondissement Brugge. In dat jaar prijkte hij reeds op de zevende plaats op de CVP-lijst voor de Europese verkiezingen. In 1995 werd hij rechtstreeks verkozen voor het eerste Vlaams Parlement. In 1999 werd hij herverkozen. Sinds 1995 is Joachim ook schepen in het stadsbestuur van Damme.

In 2001 zegde hij de nationale politiek vaarwel om voorzitter en gedelegeerd bestuurder van de haven van Zeebrugge te worden. Joachim blijft wel actief als schepen in Damme. Vanaf 2014 wordt hij burgemeester van Damme na het dodelijke ongeval van de voormalige burgemeester Dirk Bisschop. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kon hij met een ruime voorsprong met 2.739 voorkeurstemmen zijn burgemeesterschap verlengen.

Op 20 oktober dit jaar besliste hij zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van CD&V, die hij nu gewonnen heeft. Joachim is ook CEO van het havenbestuur van Zeebrugge. Voor deze functie zal hij zich laten vervangen om zich zo helemaal te kunnen toespitsen op de politiek.

 

Wij willen Joachim hierbij dan ook hartelijk feliciteren met zijn nieuwe functie en wensen hem heel veel succes toe.

LIKE ONS OP FACEBOOK