NIEUWS

Damme gaat intenser samenwerken op cultureel vlak voor een finale bestemming van het Sint-Janshospitaal in Damme.Bron foto: Het Nieuwsblad (https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190906_04595002)

Het Sint-Janshospitaal in Damme werd opgericht in de dertiende eeuw. Samen met de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn het de enige monumenten die getuigen van de grote bloei van Damme als Zwinhaven in de 13de eeuw.

In het voorjaar van 2014 verhuisde het OCMW-woonzorgcentrum dat erin ondergebracht was naar de nieuwe en moderne woonzorgsite De Stek in Sijsele. Sindsdien staat het Sint-Janshospitaal leeg en heeft het geen permanente invulling meer. Het historische hospitaalgebouw heeft tijdelijk wel nog dienst gedaan voor evenementen zoals het Stadsfestival, Madammen in Damme en Winter in Damme. De hospitaalsite in Damme is een ruime site met ook bijgebouwen, parking en tuinen. Dit is een foto van de site vanop de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Damme (bron: Wikipedia):

Samenwerking tussen Damme en Brugge voor nieuwe bestemming

In de zoektocht naar een finale bestemming onderzoekt stad Damme een samenwerking met stad Brugge voor een cultuur-toeristische invulling. Burgemeester van Damme Joachim Coens vertelt:

In onze zoektocht naar een goede toekomst voor die gebouwen, hebben we ook met Brugge gepraat. Brugge kan daarbij zijn expertise inbrengen. Als we op cultuurvlak iets kunnen realiseren, dan maken we bovendien kans op subsidies.

 

Om op die subsidies van 240.000 euro beroep te kunnen doen moeten Brugge en Damme voor 15 november een projectvoorstel indienen. Nico Blontrock (Brugs schepen van cultuur) geeft aan dat het project met een toegekende subsidie kan starten in september 2020 en dit met een looptijd tot augustus 2023. Ook andere partners zoals Raakvlak en Stichting IJsberg worden betrokken in het bepalen van een finale bestemming van de site.

Aanleiding voor een fusie tussen beide gemeentes?

Afgelopen jaar waren er in de provincie Oost-Vlaanderen verschillende gemeentefusies. Ook in Damme waren er eerder gesprekken met buurgemeentes over de mogelijkheden van een fusie (zoals tussen Damme en Maldegem). Deze culturele samenwerking met Brugge wordt ook gelinkt aan gesprekken voor een fusie. Maar Dirk De fauw (burgemeester van Brugge) bevestigt dat het de bedoeling is elkaar te helpen en versterken waar mogelijk. Hij verwijst naar de huisvuilophaling door IVBO waarvoor al langer samengewerkt wordt. Hij geeft ook aan dat Brugge en Damme ook al samen een dossier ingediend hebben voor de invulling van een nieuwe bestemming van het voormalige militair domein in Sijsele. De legerkazerne op het militair domein is een andere site in Damme die ook al sinds 2009 leeg staat.

Publiek debat op Open Monumentendag

Op Open Monumentendag 2019, zondag 8 september, toont een expo in het stadhuis van Damme de visie op het masterplan over de toekomst van het Sint-Janshospitaal. Om 14u is er een publiek debat over de toekomst van de site met zijn troeven.

LIKE ONS OP FACEBOOK