NIEUWS

In Sijsele wordt binnenkort een gedeelte van de Stationsstraat een fietsstraat om de veiligheid van fietsers te verbeteren.Bron foto: Google Maps

Het stadsbestuur van Damme is begaan met de veiligheid van fietsers en wil hiervoor de nodige maatregelen nemen. Er werden al in diverse straten fel gekleurde fietssuggestiestroken geschilderd op rijvakken (zoals in de Zwinstraat en Stationsstraat). Die stroken geven het gedeelte op het rijvak aan dat fietsers mogen gebruiken in straten waar geen ruimte is voor een afzonderlijk fietspad. Nu wil stad Damme starten met een pilootproject: een fietsstraat in de Stationsstraat in Sijsele. Gisterenavond was er een inspraakvergadering voor de bevolking in de Cultuurfabriek.

Principe

In een fietsstraat hebben fietsers absolute voorrang. Gemotoriseerde voertuigen zijn er nog toegelaten maar er gelden specifieke gedragsregels voor fietsers:

  • Fietsers mogen gebruik maken van de helft van de rijweg (volledige breedte van de rijstrook in 1 richting)
  • Gemotoriseerde voertuigen mogen fietsers niet inhalen. Gemotoriseerde voertuigen mogen elkaar wel inhalen (bvb. een bromfiets klasse A mag door een auto ingehaald worden).
  • Er geldt een maximumsnelheid van 30 km/u.

Onder gemotoriseerde voertuigen valt de personenauto, auto voor dubbel gebruik (break), minibus, vrachtauto, vrachtwagen, tractor, autocar, bromfiets (klasse A/B). De bestuurders van rijwielen en speed pedelecs (speedbikes) zijn voor de toepassing van de regels in de fietsstraat gelijkgesteld met fietsers. Opgelet want ook fietsers, rijwielen en speed pedelecs (speedbikes) moeten zich aan de maximumsnelheid van 30 km/u houden.

Bedoeling is om het gebruik van de fiets in de dorpskern aan te moedigen en vooral om de veiligheid van fietsers beter te waarborgen. De Stationsstraat is een drukke straat met veel verkeer pal in de dorpskern van Sijsele. Langs de Stationsstraat ligt het cultureel centrum De Cultuurfabriek, theater Rostune, de toegang tot de gemeentelijke kleuter- en basisschool, Jeugdhuis Loco en er is een dichte lintbebouwing. Veel fietsers, waaronder ook kinderen en jongeren maken gebruik van de Stationsstraat. De Stationsstraat leent zich dan ook voor het pilootproject met omvorming tot een fietsstraat.

Praktisch

Het gaat om het gedeelte van de Stationsstraat aan de kant van de dorpskern. Dit zal tegen uiterlijk 30 augustus (voor de start van het schooljaar) in werking treden. Het begin en het einde van de fietsstraat wordt aangeduid met wegmarkeringen en onderstaand verkeersbord.

De meningen van buurtbewoners en de bevolking over het nut van een fietsstraat zijn vaak verdeeld. Na 6 maanden wordt het project geëvalueerd door het stadsbestuur en eventueel bijgestuurd.

Andere fietsstraten

In de buurgemeenten van Sijsele zijn er reeds fietsstraten. Zo is er in Maldegem bij de heraanleg van de Westeindestraat in 2018 een deel omgevormd tot fietsstraat.

In Brugge waren er sinds 2017 al 3 fietsstraten: in de Werfstraat in Sint-Michiels, de Veldstraat in Sint-Michiels, en de Filips de Goedelaan in Kristus Koning. Stad Brugge heeft de afgelopen maand beslist om 4 nieuwe fietsstraten te voorzien:

  • Edward De Denestraat in Assebroek (met aansluitend delen van de Vestingstraat en Weidestraat)
  • Zandstraat in Sint-Andries
  • Leopold Debruynestraat in Sint-Kruis
  • jaagpad langs de Damse Vaart in Koolkerke

 

Vanaf 13 september tot en met 22 september kan je ons beluisteren in de ruime omgeving van Sijsele op jouw radiotoestel op 92.1 FM en wereldwijd via de stream op onze website. Blijf ons ondertussen zeker volgen op onze website en onze Facebookpagina.

LIKE ONS OP FACEBOOK