NIEUWS

Het zijn hoogdagen voor de radioamateurs die de tijden van de zeezenders meegemaakt hebben met Radio Mi Amigo die dit weekend heel even terugkomt.Ter gelegenheid van de havenfeesten in Blankenberge zal de populaire zeezender Radio Mi Amigo uitzenden vanop het zendschip De Castor. Het zendschip is gelegen in de jachthaven in Blankenberge. Het schip De Castor was niet het zendschip van vroeger, maar was samen met de bekende Bellatrix het schip dat Radio Mi Amigo bevoorraadde.

Radio Mi Amigo beluisteren

De uitzendingen starten op donderdag 30 mei en lopen tot en met zondag 2 juni. Radio Mi Amigo is te beluisteren op 94.6 FM. Maar zoals vroeger is de zeezender ook te beluisteren op AM (zogenaamde korte golf) waarmee de radiozender een veel groter ontvangstbereik heeft. Van 9u tot 19u kan je Radio Mi Amigo op korte golf beluisteren op 6085 KHZ in de 49m band. Zaterdag en zondag van 12u tot 16u is ook een tweede frequentie op korte golf op 7310 KHZ in de 75m band.

Pure nostalgie

Op 1 januari 1974 startte Radio Mi Amigo met uitzendingen vanop de Noordzee. Toen het verdrag van Straatsburg werd getekend op 31 augustus 1974, die elke medewerking aan een zeezender strafbaar maakte, was Radio Mi Amigo het enige radiostation die toch verder bleef uitzenden. Oprichter Sylvain Tack en zijn team weken uit naar Spanje. Dit land had het verdrag nog niet getekend.

Ze vestigden zich in het badplaatsje Playa de Aro, die een bedevaart werd aan toeristen, die de studio’s en hun favoriete dj’s kwamen opzoeken. Radio Mi Amigo werd enorm populair en er werd een luisteronderzoek gedaan door de toenmalige BRT en NOS. Het onderzoek wees uit dat Mi Amigo meer dan 6 miljoen luisteraars had in België en Nederland. De uitvoerders waren danig geschrokken van het succes dat ze nooit het resultaat hebben willen publiceren.

Met deze reünie-uitzendingen, 45 jaar na de oprichting, zullen vele radio-iconen en medewerkers van Radio Mi Amigo aanwezig zijn en presenteren. Er zullen dit jaar bovendien een reeks artiesten aanwezig zijn die een band hadden met Radio Mi Amigo of die zijn grootgebracht door het station en zijn stichter Sylvain Tack. Ook de populaire muziek van de jaren ’70 zal weerklinken. Kortom: pure nostalgie die terugkomt voor velen onder ons. Maar tegelijk is het voor de jonge generatie boeiend om te ontdekken hoe de radio vroeger weerklonk.

Bezoek aan het zendschip De Castor

Nog tot en met zondag 2 juni kan je op de havenfeesten in Blankenberge het schip De Castor bezoeken van waar de radio uitgezonden wordt. In het team van Radio Omroep Sijsele hebben de meeste van onze radio-DJ’s hun radio-ervaring opgedaan in de periode van de vrije zeezenders. Sommigen hebben het schip nog helpen bevoorraden. Vele van onze DJ’s brengen alvast een bezoek aan het zendschip De Castor om de presentatoren van Radio Mi Amigo opnieuw te ontmoeten en de sfeer van het radiomaken van vroeger opnieuw te ervaren.

Alle info over de reünie-uitzendingen van Radio Mi Amigo kan je volgen op hun Facebookpagina: https://www.facebook.com/MiAmigo40/

Ook in het nieuws op Focus verscheen een mooie reportage over 45 jaar Radio Mi Amigo: https://www.focus-wtv.be/nieuws/nostalgie-radio-mi-amigo-even-terug.

LIKE ONS OP FACEBOOK