NIEUWS

Stad Damme legt een bijvriendelijke tuin aan die op zondag 19 mei feestelijk geopend wordt met het bijenfeest Biebabeloela.Bijen spelen een cruciale rol in de biodiversiteit van planten door het bestuiven van planten. Ze houden ons voedselaanbod in stand en zorgen ervoor dat we fruit en groenten hebben. Maar wereldwijd neemt de bijensterfte aan een hoog tempo toe. Ook wilde bijensoorten en hommels verdwijnen aan een hoog tempo. De belangrijkste oorzaken hiervan is het gebrek aan voedselbronnen, het gebruik van pesticiden, klimaatverandering en ziekten en plagen.

Daarom moeten er noodzakelijke maatregelen genomen worden om de bijensterfte een halt toe te roepen. Voor het gebruik van sproeistoffen in de landbouw en bij particulieren worden alternatieven aangeboden. Zo worden ecologische bestrijdingsmiddelen voor zieke planten aangeraden en zijn sommige sproeistoffen niet meer verkrijgbaar.

Damme lanceert campagne ‘Bijdankt!’

Door een voedseltekort voor bijen zijn ze vatbaarder voor ziektes en parasieten. Daarom wordt iedereen die een tuin heeft gestimuleerd om een bloemrijke omgeving te maken. Hierin wil stad Damme ook een belangrijke rol spelen met de campagne ‘Bijdankt!’. Het stadsbestuur doet aan ecologisch maaibeheer van de graskanten, plaatst bijenkasten op openbare plaatsen en wil iedereen inspireren om de groei van het bijenbestand terug te stimuleren. Zo staan er nu bijenkasten aan de bibliotheek in Sijsele en het Sas van de Lieve in Damme-centrum.

Bron foto’s: stad Damme

Bijvriendelijke tuin

Maar naast deze maatregelen gaat stad Damme nog een stapje verder. Er wordt een bijvriendelijke tuin van 0,85 hectare aangelegd aan de bibliotheek in Sijsele. De tuin zal vol beplanting staan waar de bij van houdt. Damme profileert zich ook als onthaaste stad. De tuin zal daarnaast ook een ontmoetingstuin worden met een speelnatuur en picknickzone. En tot slot moet de tuin bezoekers ook inspireren om ook hun tuin bijvriendelijke te maken.

Sinds eind februari legt de stedelijke Groendienst de tuin aan. De tuin bevat drie bijenkasten, er komt een waterloop met oeverbeplanting en knotwilgen. De tuin wordt omzoomd met bloeiende struiken met een hoog nectargehalte, leifruit en een rozenborder. In de tuin zelf komt een bloemenweide en in schaduwzones worden bloeiende schaduwplanten voorzien. Er worden ook stapelmuurtjes voorzien als beschutting tegen de wind met bijenhotelletjes en rotsplantjes.

Het hele project loopt in samenwerking met land- en tuinbouwschool LTI in Oedelem voor de aanplanting en Regionaal Landschap Houtland voor de aanleg van de speelnatuur.

moet ons ook doen ontdekken wat wij allemaal kunnen doen voor de bijen.

Feestelijke opening met bijenfeest

Op zondagnamiddag 19 mei wordt de bijentuin feestelijk geopend met het bijenfeest ‘Biebabeloela’. Daarbij zijn er workshops en rondleidingen, een productenmarkt, speelplezier en muzikale omkadering door Campo Solar. Dit alles gaat door van 14u tot 18u en de toegang is volledig gratis. De bijentuin is gelegen aan de bilbiotheek van Damme op het adres: Eikelberg 1.

Stad Damme wil in 2019 de titel van Mooiste bijenvriendelijke tuin van Vlaanderen krijgen. Deze verkiezing is een initiatief van Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) en het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Uitdager is de Oost-Vlaamse gemeente Beveren. Zoals je ziet op de affiche van Biebabeloela kan Damme rekenen op het peterschap van een bekend gezicht: niemand minder dan inwoner, chocolatier en imker Dominique Persoone.

Klik hier voor meer foto’s waar de bijentuin aangelegd wordt

LIKE ONS OP FACEBOOK