NIEUWS

Vanavond gebeurde omstreeks 21u45 een spectaculair ongeval aan de rotonde in Sijsele waarbij een voertuig het kunstwerk aangereden heeft.De betrokken wagen (links op de foto) reed in de Bruggesteenweg in de richting van het centrum van Sijsele. Bij het oprijden van de rotonde reed de wagen vlak door het verhoogde middeneiland op de rotonde. De wagen kwam daarbij in aanrijding met een beeld van het kunstwerk ‘Damme geeft je vleugels’ op het middeneiland. Over de rotonde maaide de wagen nog een voorrangsbord voor fietsers weg. Nog even verder belandde de wagen op een bijzondere wijze in de haag tussen de parkeerstrook en het fietspad.

Aan de remsporen, de wagen, de brokstukken en de aangerichte schade te zien moet de wagen een een vrij hoge snelheid gehad hebben. Mogelijks heeft de chauffeur na de aanrijding ook de controle over het stuur verloren en is daardoor in de haag terecht gekomen. De chauffeur zou onder invloed van alcohol zijn. Er waren geen andere weggebruikers betrokken bij het ongeval en de aangerichte schade bleef gelukkig beperkt tot materiële schade.

Maatregelen tegen overdreven snelheid

De rotonde ligt op de drukke gewestweg N9 die Sijsele met Brugge verbindt. Met de herinrichting van de gewestweg in Sijsele in 2002 werd deze rotonde aangelegd. Dit was destijds de eerste rotonde op grondgebied groot Damme. Bij die herinrichting werden ook middenbermen met bomen aangelegd om de snelheid te remmen. Begin dit jaar nog werd een trajectcontrole geïnstalleerd die de snelheid permanent controleert in een zone van 1,8 km verderop in de richting van Brugge. Ondanks al deze maatregelen komt het toch nog vaak voor dat de voorrangsborden voor fietsers op de rotonde, bomen in de middenbermen en zelfs verlichtingspalen in de middenbermen aangereden worden, vaak door overdreven snelheid.

Kunstwerk op rotonde

Het kunstwerk ‘Damme geeft je vleugels’ dat zich in het midden van de rotonde bevindt werd vorig jaar plechtig ingehuldigd. Voor het ontwerp schreef het stadsbestuur een wedstrijd uit voor kinderen en jongeren geboren tussen 2000 en 2016. Uit alle inzendingen werd het onwerp van Lukas Slabbinck verkozen. De kunstenaar Matthias De Wolf heeft het kunstwerk gemaakt. Hij is vorig jaar nog langs geweest in onze radiostudio om hieromtrent meer toe te lichten. Het is de eerste keer dat het kunstwerk zelf aangereden wordt.

Meer info over het kunstwerk kan je raadplegen op de website van stad Damme: https://www.damme.be/nieuwsdetail/156/kunstwerk-op-rotonde-geeft-je-vleugels

LIKE ONS OP FACEBOOK