NIEUWS

Vannamiddag vond in Sijsele de eerste wekelijkse markt plaats op het kerkplein. De markt had een heel goede opkomst.Op deze foto zien we de organisatoren.

De organisatie van de markt gaat uit van de bond van West-Vlaamse Marktkramers. Zij zijn bekend van de organisatie van diverse avondmarkten in West-Vlaanderen. Vorig jaar organiseerden ze nog een avondmarkt in onze buurgemeente Oedelem.

Start met wekelijkse markt

Maar ze willen dit jaar een stapje verder gaan. Ze zijn al een tijdje bezig met een onderzoek waar een wekelijkse markt interessant is. Daarbij zochten ze een gemeente waar je op minstens 2 km van een stad zit waar er al een wekelijkse markt doorgaat. De gemeente moet een voldoende groot aantal inwoners hebben zodat het loont om een markt te organiseren. En tot slot is een goede ligging en bereikbaarheid van groot belang.

Bewuste keuze voor Sijsele

Zo viel een zeer gerichte en bewuste keuze op de gemeente Sijsele om een eerste wekelijkse markt te starten. Ook het stadsbestuur stond heel positief tegenover deze vraag. Na overleg ging het stadsbestuur akkoord op deze te laten doorgaan op het kerkplein (ook Vredeplein genoemd). Dit is een heel interessante locatie omdat deze in het centrum van Sijsele gelegen is en een goede zichtbaarheid geniet langs de drukke Dorpsstraat. Op het Lindeplein vlakbij is er voldoende parkeergelegenheid.

Op het kerkplein is geen verdeelkast van elektriciteit voorzien. Een generator voorzien zou voor de organisatie niet haalbaar zijn. Daarom mogen de marktkramers elektriciteit afnemen uit de kerk.

De wekelijkse markt in Sijsele is vanaf vandaag elke dinsdag gepland van 14u tot 18u. Volgens organisator Manfred Christian hebben ochtendmarkten minder aantrok en worden namiddagmarkten interessanter.

Veel variatie

Wij met Radio Omroep Sijsele gingen vandaag ook een kijkje nemen. Op de markt ontdekken we een ruime variatie aan producten: vlees, kaas, desserts, fruit, aardappelen, handtassen, portefeuilles, wenskaarten,… We merken dat er heel wat volk naar de markt komt. De organisatie heeft ook een clown voorzien die voor de nodige animatie zorgt voor de kleinsten onder ons. De nieuwsgierigheid prikkelt veel buurtbewoners om te komen en het mooie nazomerweer is een echte meevaller voor de opkomst. Er hangt niet enkel een gezellige sfeer, maar de marktkramers bevestigen dat er effectief gekocht wordt. Ook de dorpscaf├ęs draaien vandaag op volle toeren!

 

Een tevreden organisator Manfred geeft aan dat er vandaag 12 marktkramen staan. Maar volgende week verwacht hij nog meer kramen (o.a. een bloemenkraam en kledij). Hij ziet mogelijke uitbreiding naar het plein voor zaal De Kring en de parkeerzone langs de Dorpsstraat ten oosten van het kerkplein.

LIKE ONS OP FACEBOOK