NIEUWS

In de aanloop naar het verkiezingsdebat aanstaande zaterdag en het portret op Focus TV over Damme vanavond bekijken we het politieke landschap in onze gemeente.Zondag 14 oktober trekken we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen. Op televisie brengt Focus TV vanavond in het nieuws een interessant gemeenteportret over Damme. In de aanloop naar onze verkiezingsdebat aanstaande zaterdag trokken wij ook op onderzoek uit in de politiek in Damme.

Verkiezingen in 2012

In de gemeenteraad in Damme heeft CD&V al jaren een absolute meerderheid. Met bijna 70 procent van de stemmen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 bezet CD&V 17 van de 21 zetels. N-VA haalde de 4 overige zetels binnen en zetelt in de oppositie. Bij de vorige verkiezingen verlengde Dirk Bisschop zijn mandaat als burgemeester.

Helaas komt onze populaire burgervader op 1 mei 2014 om bij een auto-ongeval in de Weststraat. Damme was toen enkele dagen in diepe rouw. Eerste schepen Joachim Coens volgde hem op en Eveline Van Quekelberghe werd eerste schepen.

Samen voor Damme met CD&V+

De lijst van CD&V is dit jaar aangepast naar CD&V+. De reden is dat er ook drie onafhankelijk kandidaten op de lijst staan. Burgemeester Joachim Coens is lijsttrekker. Eveline Van Quekelberghe staat op de tweede plaats. Schepen Christoph De Sutter is lijstduwer.

De lijst is een mix van ervaren en nieuwe kandidaten. Er is bij de samenstelling ook gelet op een variatie in leeftijd. We herkennen kandidaten uit het verenigingsleven,sportkringen, culturele sector, festiviteiten, jeugdwerking en beroepsverenigingen. In onze gemeente duiken van CD&V+ geen borden op met individuele campagnefoto’s, maar enkel borden met één grote foto met alle kandidaten. CD&V+ trekt met de slagzin ‘Samen voor Damme’ naar de kiezer.

N-VA gaat voor een veilige thuis in Damme

N-VA zetelt nu in de oppositie. De de Vlaamse regering en de federale regering heeft de N-VA de laatste jaren een grote opmars gedaan. Maar kan die grote opmars een dreiging vormen voor de meerderheid van CD&V in Damme?

N-VA Damme is nog druk bezig met hun verkiezingsprogramma. We konden nog niet veel lezen over hun programma en de kandidaten. We weten wel dat Jan Van Meirhaeghe lijsttrekker is en hun programma vooral gericht is op veiligheid zoals verkeersveiligheid.

Damse Belangen biedt een alternatief

De lijst Damse Belangen is een kleurloze partij. Kelly De Sutter trekt de lijst. Zij was de afgelopen jaren gemeenteraadslid voor CD&V en haar vader was vele jaren schepen. Uit onvrede bij de CD&V stapte ze op om met deze nieuwe lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Ook bekend politicus Caroline Debbaut is haar gevolgd en staat op deze lijst. Een andere bekende naam die we opmerken is lijstduwer Hans Poupaert. Hij is een bekende DJ uit Moerkerke en speelde een grote rol bij het vroegere Radio Moerkerke.

Het groot politiek debat

Wat is het programma van deze drie partijen? Welke kandidaten hebben ze in hun mars? Wat is hun standpunt over bekende problematieken in onze gemeente? En wat is hun visie op de toekomst van Damme?

Je verneemt het allemaal in onze live radioshow met het groot politiek debat aanstaande zaterdag 15 september om 20u in brouwerij Viven (Stationsstraat 89 in Sijsele). Iedereen is welkom en de toegang is volledig gratis. Bovendien biedt brouwerij Viven een happy hour aan tussen 20u en 21u. We organiseren 6 debatten over een concreet thema. Aan elk debat nemen 3 kandidaten van elke partij deel.

Bekijk vanavond zeker ook het gemeenteportret van Damme op televisie op Focus TV of online via deze link: https://www.focus-wtv.be/nieuws/vk18-hoe-liggen-de-kaarten-damme.

LIKE ONS OP FACEBOOK