NIEUWS

Afgelopen weekend bereikte ons het droevige nieuws dat onze radiopresentator, en visser, Kurt Slabinck is omgekomen bij een scheepsramp.Bron foto: HLN

Het ongeval

Zaterdagnamiddag was Kurt met vier andere bemanningsleden aan het werk op de Belgische vissersboot Z-19 Sonja voor de kust van Groot-Brittannië. Omstreeks 16 uur kwamen ze met hun schip in de problemen. Hun schip is gekapseisd en gezonken. Het ongeval gebeurde op ongeveer 60 km voor de kust van Great Yarmouth, aan de Britse oostkust. Drie van hen wisten zich te redden in een reddingsvlot. Ze werden drie uur later opgemerkt en opgepikt door het cruiseschip Pacific Princess dat op weg was naar Dover. De andere twee opvarenden waren vermist, waaronder Kurt Slabinck.

 

Zondag zetten twee helikopters en een reddingsvliegtuig van de Engelse kustreddingsdienst alles op alles om de vermiste vissers terug te vinden. Helaas werden hun lichamen levensloos teruggevonden omstreeks 14 uur in de buurt waar het schip verging. Zij hebben de ramp niet overleefd.

Kort voor het ongeval sms’te Kurt nog naar zijn vrouw dat het gevaarlijk was en hij moest opletten voor het tij. Het andere bemanningslid dat de ramp ook niet overleefd heeft is stuurman Roger Zoete. Hij is 60 jaar en woont in Gistel. De precieze oorzaak van de ramp is nog niet bekend en wordt nog verder onderzocht. Het was slecht weer, er stonden golven van meer dan anderhalve meter en er stond een sterke wind van 8 beaufort. Maar het is niet duidelijk of het schip hierdoor gekapseisd is.

Passie voor visserij en radio

Kurt Slabinck is 48 jaar en woont in Moerkerke. Op zijn 15de ging hij naar de visserijschool. Hij kreeg de microbe van de zee te pakken en is die nooit meer kwijt geraakt. Kurt kwam nochtans niet uit een visserijfamilie.

Daarnaast had Kurt ook een grote passie voor de radio. Hij presenteerde steeds onder de naam Frank Hoogland. Bij de vrije radio Gondola in Brugge deed hij zijn eerste radio-ervaring op in de periode van de ‘piratenzenders’. Kurt is ook de bezieler van Radio Moerkerke. De evenementenradio uit de buurgemeente maakte uitzendingen vanuit een caravan tijdens het tweede weekend van oktober naar aanleiding van Moerkerke kermis. Ze zijn gestart in oktober 2012. In oktober 2016 werd de naam omgedoopt naar OROM (=Onafhankelijke Radio Omroep Moerkerke). Vorig jaar waren er geen radio-uitzendingen maar dit jaar waren er plannen om met iets nieuws te beginnen: Fever.

Verder presenteerde Kurt radioprogramma’s bij Kermisradio Oedelem (met uitzendingen tijdens de paaskermis in Oedelem), bij de ziekenhuisomroep Radio Zonnestraal (van AZ Alma) en een ochtendprogramma bij ons op Radio Omroep Sijsele. Kurt was ook een grote liefhebber van vinylplaten.

 

Namens Radio Omroep Sijsele en Volley Team Damme (die onze radioprogramma’s mogelijk maken) gaan onze diepste gevoelens van medeleven naar de families van de twee overleden vissers, en in het bijzonder naar de familie van Kurt Slabinck.

Overlevende getuigt

Op de regionale televisie Focus TV getuigt collega visser Dirk Coolsaet uit Oudenburg aangedaan over het ongeval. Hij was één van de bemanningsleden die de ramp overleefd heeft. Je kan zijn interview hier bekijken: https://www.focus-wtv.be/nieuws/visser-getuigt-na-scheepsramp-ik-kan-het-niet-vatten.

 

LIKE ONS OP FACEBOOK