NIEUWS

Gisterenavond werden de stedelijke cultuurprijzen van stad Damme uitgereikt in de Cultuurfabriek in Sijsele. Grote winnaar is Campo Solar.De cultuurprijzen van stad Damme worden tweejaarlijks uitgereikt. De winnaars van de stedelijke cultuurprijzen worden verkozen door een divers samengestelde zevenkoppige jury met mensen uit de pers, cultuursector en het verenigingsleven. Er zijn vier categorieën voor verenigingen of personen die zich in de loop van 2016 en 2017 verdienstelijk heeft gemaakt:

  • Manifestatie
  • Jongeren
  • Individueel kunstenaar
  • Verdienstelijke vrijwilliger

De winnaars

Winnaar in de categorie manifestatie en de overkoepelende cultuurprijs De Gulden Lieve is het evenement Campo Solar. De prijs is een kunstwerk van de Damse fotograaf Jurgen De Witte. In februari mochten ze ook al de ‘Best of Brugge’-award in ontvangst nemen van Villa Bota en Het Entrepot. Campo Solar werd vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd in het eerste weekend van augustus. Campo Solar is een zomers muziekfestival op een originele locatie: middenin de maïsvelden langs de Pijpeweg in Damme. Dat gaf net een uniek gevoel wat heel wat volk lokte. Naast muziek, food en drinks was er ook kinderanimatie. Campo Solar is ontstaan uit een kleinschalig privé feestje dat jaar na jaar groter werd. De eerste editie van het festival was een overrompelend succes met meer dan 5000 bezoekers! Dit alles werd georganiseerd door zes Brugse twintigers. Om dit alles te organiseren doen de organisatoren beroep op zo’n 130 vrijwilligers.

Bron foto’s: Campo Solar

Laurens Rottée, voorzitter van Jeugdhuis Loco en organisator van tal van evenementen, kreeg de eerste prijs in de categorie jongeren. Jeugdhuis Loco heeft na de herstart in februari 2015 een grote weg afgelegd. Ze organiseren ook vaak publieke evenementen die gesmaakt worden. Zo organiseerden ze vorig jaar voor het eerst een Sijseels buurtfeest in april en een kersthappening in december. Onlangs vierden ze nog hun 3-jarig bestaan op 10 februari met een galabal.

Roel Jacobus, bekend van de Nederlandstalige rockgroep BEUK, mocht de prijs voor beste individuele kunstenaar in ontvangst nemen. Gerda Goethals van Oxfam wereldwinkel en Fair Trade Werkgroep viel als meest verdienstelijke vrijwilliger in de prijzen.

Genomineerden

In stad Damme zijn er heel wat culturele verenigingen en vrijwilligers actief. Er waren in totaal 20 genomineerden. Zo zien we onder de genomineerden in de categorie manifestatie ook het evenement Statierock. Dit is een rockfestival van feestcomité vzw De Statie dat eind april georganiseerd wordt. Het festival is dit jaar aan zijn vierde editie toe en is daarbij sterk gegroeid waardoor ze zelfs moesten uitwijken naar de grotere locatie op het Marollenplein in Sijsele.

Met de laureaten en genomineerde wil stad Damme het respect uiten voor al deze verenigingen en vrijwilligers die op hun manier de Damse cultuur helpen uitbouwen en vorm geven, aldus burgemeester Joachim Coens.

LIKE ONS OP FACEBOOK