NIEUWS

De vorst en de ijzige koude van de afgelopen dagen heeft ervoor gezorgd dat diverse waterlopen en vijvers bevroren zijn.In Sijsele zijn de meibosvijvers een bekende plek om op te schaatsen als het ijs voldoende dik is. Het is al van februari 2012 geleden dat je op één vijver kon schaatsen. In dat jaar bleef het verboden om te schaatsen op de Damse vaart omdat het ijs daar onvoldoende dik was. Daardoor was er toen een vrij grote overrompeling van schaatsers en mensen die zich op het ijs wilden wagen op de meibosvijver. De meibosvijvers zijn niet zo diep en doordat er geen stroming op zit bestaat de kans dit jaar dat de vijvers met de vorst van de afgelopen dagen voldoende dichtvriezen om op te kunnen schaatsen.

De meibosvijvers

Op het domein is de hengelvereniging de meibosvissers gehuisvest. Zij komen er vaak hengelen. Het domein van de meibosvijvers is op een hondertal meter van de kerk van Sijsele gelegen in de richting van Oedelem. De vijvers liggen in de akkervelden in een oase van rust. De plek leent zich voor een wandeling om even tot rust te komen.

Schaatsverbod

Of het nu zover komt en de vijver zal dichtvriezen zal afhangen van het weer voor de komende dagen. Het ijs is nu nog veel te dun en de vijver is zelfs nog niet helemaal dichtgevroren. Bovendien moet het ijs toch wel 8 à 13 cm dik zijn om veilig op te kunnen schaatsen. Het is de vrij sterke oostenwind die vervoor zorgt dat het water minder snel dichtvriest, ondanks de koude temperaturen. Bovendien zal de temperatuur het komende weekend terug stijgen boven het vriespunt. Dus helaas zal het toch nog niet voor meteen zijn dat we kunnen schaatsen op de meibosvijvers…

 

Toch even schaatspret in Aalter

Vanmorgen was de Kraenepoel in Aalter als enig natuurdomein in Vlaanderen opengesteld om op te schaatsen. Er kwamen daarbij naar schatting toch wel 300 à 400 schaatsers. Maar omdat er barsten begonnen te ontstaan en de ijsvlakken tegenover bewogen werd het schaatsen te onveilig. Het schaatsverbod werd terug van kracht vanaf 15u. Morgen wordt er daar een nieuwe meting gedaan.

LIKE ONS OP FACEBOOK