NIEUWS

Vandaag schakelen de radiozenders van VRT over van DAB naar het verbeterde DAB+. Wat houdt dit in en wat zijn de gevolgen?DAB is de afkorting voor Digital Audio Broadcasting. Dit is digitale radio en de opvolger van FM. DAB+ is een verbeterde versie van DAB. Luisteren naar DAB+ is net zoals bij DAB gratis.

Welke zenders kan je beluisteren in DAB en DAB+?

Momenteel kan je in Vlaanderen 9 commerciële radiozenders ontvangen:

 • VBRO
 • Evergreen VBRO
 • Club FM
 • Topradio
 • BBC World Service
 • Family Radio
 • Q-Music
 • Joe
 • Radio Maria

Van de openbare omroep VRT zenden de volgende 5 zenders voortaan enkel uit in DAB+:

 • Radio 1
 • Radio 2
 • Klara
 • Studio Brussel
 • MNM

En de volgende 3 digitale non-stop radiozenders:

 • Klara Continu
 • MNM hits
 • VRT NWS

Voordelen van DAB en DAB+

Het grootste voordeel van DAB en DAB+ is de betere kwaliteit in vergelijking met FM. DAB+ is een sterk verbeterde versie dan DAB met minder storingen.

De technologie van DAB+ heeft ruimte om meer zenders aan te bieden. Daardoor krijgt elke regio van Radio 2 een eigen frequentie op DAB+ die in heel Vlaanderen te beluisteren is.

Elke VRT-zender heeft één enkele frequentie die je over heel Vlaanderen kan beluisteren. Zo hoef je niet langer je favoriete zender opnieuw in te stellen of hoeft je radio niet meer over te schakelen naar een andere frequentie als je doorheen Vlaanderen rijdt.

Met digitale radio kan er ook extra informatie doorgestuurd worden. Dit kan informatie van de radiozender zijn, het nummer van de song die speelt en zelfs visuele informatie zoals een platenhoes.

Gevolgen omschakeling VRT-radiozenders naar DAB+

Je zal de DAB+ zenders opnieuw moeten zoeken en instellen op je digitale radio. Sommige toestellen zullen automatisch vragen om de lijst te vernieuwen. Ook de voorkeurszenders of presets zal je opnieuw moeten instellen. De omschakeling gebeurt vandaag op 17 oktober om 14u om precies te zijn. De radiozenders kan je ontvangen in frequentieblok 12A (223,936 MHz) in heel Vlaanderen en Brussel.

Door de omschakeling zullen radiotoestellen die enkel DAB kunnen ontvangen niet meer kunnen luisteren naar de VRT-radiozenders in DAB+. Die toestellen kunnen meestal wel FM ontvangen waardoor je je favoriete VRT-radiozender dan via FM kan beluisteren.

Andere manieren van digitaal luisteren

De VRT-radiozenders kan je ook digitaal beluisteren via andere platformen:

 • de websites van de radiozenders en het platform radioplus.be
 • de apps van de radiozenders
 • de digiboxen van Telenet, Proximus, TV-Vlaanderen en Orange
 • digitale antennetelevisie DVB-T met een DVB-T decoder
 • verschillende streamingdiensten zoals TuneIn en vTuner

Wat gebeurt er met FM?

Zolang er geen algemene digitale overschakeling voor radio is zullen de VRT-zenders nog via FM uitzenden. De FM-vergunningen voor de private landelijke radiozenders (Q-Music, Joe en Nostalgie) werden verlengd met vier jaar op voorwaarde dat ze de omschakeling naar DAB+ voorbereiden en uitvoeren.

Er werden ook vier nieuwe netwerklicenties voor FM verleend aan radiozenders die in het grootste deel van Vlaanderen te beluisteren zijn. Opvallend bij de toekenning van de netwerklicenties was dat Topradio en ClubFM hun licentie verliezen. Wij hadden in dat kader al een interview met Wouter De Vries van Topradio tijdens onze uitzendingen in september.

De vrije lokale radiozenders kan je blijven beluisteren via FM zolang hun zendvergunning loopt. Ook Radio Omroep Sijsele kan je tijdens onze uitzendingen in september 2018 nog steeds beluisteren via FM.

LIKE ONS OP FACEBOOK