NIEUWS

Het luchtruim boven het rustige Sijsele werd afgelopen weekend onrustig gemaakt door helikopters van het leger.Velen vroegen zich af wat de bedoeling was. We zagen heel wat vaststellingen en vragen hieromtrent op de sociale media. Wij zochten het uit en brachten ze in beeld met onze videocamera.

Wat is de bedoeling van de helikopters?

Het ging om helikopters van het Amerikaanse leger. De helikopters worden ingezet voor de militaire operatie ‘Atlantic Resolve’. In deze operatie voorziet het Amerikaans leger gewapende Amerikaanse strijdkrachten in Europa. Deze helikopters zijn bedoeld om in te zetten in Oost-Europa. Het is een reactie tegen het agressieve gedrag van Rusland in het conflict met Oekraïne. Begin dit jaar kwamen er ook al Amerikaans tanks en militaire voertuigen aan in de haven van Bremerhaven in Duitsland.

Vliegroute

De helikopters die we zagen kwamen per schip aan uit Amerika in de haven van Zeebrugge. Daar werden ze gelost en vliegen van de kaai naar de vliegbasis van Chièvres (tussen Bergen en Aat). Van daar vliegen ze naar Oost-Europa. Op deze kaart kan je duidelijk zien dat de aangeduide vliegroute boven het westelijk deel van Sijsele ligt:

Beelden van de helikopters

Op deze video op Facebook zie je hoe de helikopters gelost worden van het schip:

https://www.facebook.com/21stTSC/videos/1565140210191745/

 

Deze video toont hoe ze opstijgen vanaf de kaai in Zeebrugge:

https://www.facebook.com/21stTSC/videos/1566204590085307/

 

Het gaat om drie types gevechts- en transporthelikopters: de CH-47 Chinook, de UH-60 Blackhawk en de AH-64 Apache. Wij zoomden er tijdens hun overtocht op in met onze videocamera:

 

Conflict met Rusland

Rusland bezette in maart 2014 de Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee. Het gebied valt sindsdien onder Russisch bewind, hoewel het volgens de VN nog steeds onder Oekraïens bestuur staat. Daarnaast biedt Rusland er ook militaire en logistieke steun aan pro-Russische separatisten in de Krim. De militaire versterking van het Amerikaans leger in Oost-Europa is als verdediging tegen een mogelijke Russische aanval. Ook andere NAVO-lidstaten hebben militair materieel en soldaten naar Oost-Europa gebracht.

LIKE ONS OP FACEBOOK