NIEUWS

Er is heel wat ophef over de herschikking van de radiofrequenties waarbij onder meer de populaire zender Topradio moet verdwijnen van de FM-band.Digitalisering van de radio

Minister van Media Sven Gatz is bezig met een hervorming van de frequenties die toegekend worden aan radiozenders. De FM band die we kennen van de klassieke radio zit vol. Via de digitale zendfrequentie DAB+ kan je ook nog steeds gratis radio ontvangen, maar er kunnen veel meer radiozenders in uitzenden en de kwaliteit is beter. In het plan is het de bedoeling om de radiozenders met een dekking over heel Vlaanderen te verhuizen naar DAB+. Deze technologie bestaat al sinds 1993 maar wordt nog te weinig gebruikt bij ons. De radiozenders van VRT zenden momenteel als enige uit in DAB+. Q-Music, Joe FM en Nostalgie kregen vorig jaar een laatste verlenging van hun FM-frequenties met vier jaar. In die overbruggingsperiode moeten zij de voorbereidingen treffen om over te schakelen naar DAB+.

Plannen met de FM-band

De lokale radio’s blijven op de FM-band. Daarvoor komt een nieuwe erkenningsronde want de regering ziet ook het belang in van vrije lokale radio’s. Het plan voorziet ook vier zogenaamde netwerkradio’s in de FM-band die minstens de helft van Vlaanderen zullen dekken: een generalistische radio (zoals Studio Brussel of MNM), een Nederlandstalige muziekzender en twee radiozenders in een andere categorie.

De Vlaamse regering heeft deze week beslist dat de vier netwerkradio’s toegekend worden aan:

  • SBS Belgium (het moederbedrijf van de tv-zenders Vier, Vijf en Zes dat al langer plannen had om te beginnen met radio) voor de generalistische radio
  • VBRO (de vrije Brugse radio uit onze streek die zich toespitst op Nederlandstalige muziek) voor de Nederlandstalige muziek
  • Hit FM (die nu vooral non-stop muziek draait)
  • Stadsregio Vlaanderen

Een aantal zenders grepen naast naast hun frequentie. Het gaat om Ment (dat bekend is als tv-zender en ook wil starten met een radiozender), Club FM en de populaire zender Topradio.

Topradio moet verdwijnen

De licentie die Hit FM toegekend krijgt voor de andere categorie gaat echter ten koste van de populaire dancezender Topradio. Daarover is veel ophef. Topradio bestaat al 22 jaar. Doorheen de jaren zijn ze erin geslaagd om met een duidelijke visie veel luisteraars te bereiken met muziek voor jongeren. Bij Topradio zelf reageren ze heel erg teleurgesteld: “Zeker 10 mensen verliezen hun job en 160.000 luisteraars worden in de kou gezet. Een procedure opstarten om in beroep te gaan tegen de beslissing van de Vlaamse regering zou jarenlang duren.” Topradio bekijkt nu of het een digitale doorstart kan maken. Momenteel kan je Topradio al digitaal ontvangen via DAB+, op kanaal 913 van de Telenet digibox en via de livestream op hun website.

Topradio is ondertussen wel gestart met een petitie die al veel aanhang heeft op Facebook. De petitie kan je tekenen op www.topradiomoetblijven.be.

Reportage op televisie

Focus TV maakte deze week een reportage over VBRO die een licentie voor één van de vier netwerkradio’s verworven heeft. Je kan de reportage via deze link bekijken: http://www.focus-wtv.be/nieuws/brugse-radiozender-vbro-krijgt-erkenning.

LIKE ONS OP FACEBOOK